بقراط بهترین ها برای سلامتیمون

چگونگی ایجاد عفونت قارچی ناخن و نحوه درمان آن

توسط: تحریریه بقراط    در 1396/8/23

قارچ ناخن مشکلی است که با سفید یا زرد شدن ناخن انگشت های دست یا پا و مخصوصا انگشت شست پا مشخص می شود. وقتی این عفونت قارچی شدیدتر و عمیق تر می گردد، تغییر رنگ ناخن هم شدیدتر شده و ناخن هم ضخیم و ضخیم تر می شود و لبه های ناخن دچار خوردگی و شکستگی می شود.

عفونت قارچ ناخن چگونه به وجود می آید؟

عفونت قارچی ناخن معمولا چند تا از ناخن ها را درگیر می کند، اما کمتر پیش می آید که همه ناخن ها درگیر شوند.

در صورتی که این علائم در شما خفیف باشد، درمان و پیگیری ضروری نخواهد بود. اما گاهی اوقات قارچ ناخن باعث درد و ناراحتی ناخن خواهد شد.

علایم:

  1. تغییر رنگ ناخن شست پا به زرد یا قهوه ای
  2. تجمع آلودگی بدبو زیر ناخن
  3. افتادن ناخن
  4. شکستگی یا ناصافی ناخن
  5. ظاهر شدن لکه روی ناخن
  6. شکنندگی ناخن ها
  7. سفت شدن ناخن
  8. تغییر شکل ناخن ها
  9. ناخن بدبو

علل ایجاد قارچ:

  1. محیط مرطوب در اماکن عمومی مانند باشگاه های ورزشی، استخر و ...
  2. پوشیدن کفش های تنگ
  3. حجم غیرعادی PH پوست
  4. کاهش ایمنی بدن
  5. مرطوب بودن پا پس از حمام و یا ورزش
  6. آسیب دیدن ناخن
  7. بهداشت نادرست پا
  8. مستعد بودن به قارچ


نحوه تشخیص

از آنجا که عفونت‌های دیگری نیز وجود دارد که علائمشان مشابه علائم عفونت قارچی ناخن است، تنها راه برای اطمینان از تشخیص این عارضه مراجعه به یک پزشک است. پزشک تکه‌ای از ناخن را جدا کرده و با مشاهده آن زیر میکروسکوپ به دنبال نشانه‌های وجود قارچ می‌گردد. گاهی اوقات، نمونه برای آنالیز و شناسایی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.


نحوه درمان

تشتی را با سرکه سیب و آب به مقدار مساوی پر کنید و به مدت ۲۰ دقیقه پای خود را در آن قرار دهید و سپس خشک کنید. مخلوطی از یک قاشق مرباخوری روغن زیتون و ۲ قطره روغن مرزنگوش را روی قسمت های مربوط بمالید تا درد تسکین پیدا کند. مواد غذایی حاوی باکتری های مفید مانند ماست به رژیم روزانه خود اضافه کنید. باکتری های مفید در از بین بردن قارچ موثر است. مایه ای با زردچوبه و آب درست کنید و روی ناخن عفونی بمالید. پس از خشک شدن، پا را بشویید و خشک کنید. برش های پیاز را برای چند دقیقه روی ناخن بمالید. پنبه آغشته به آب لیمو را روی ناخن بمالید. پس از حضور در اماکن تفریحی مانند استخر پاهای خود را به خوبی بشویید. وسایل حمام، کفش و حوله را با افرادی که قبلا دچار این بیماری شده اند به طور مشترک استفاده نکنید.

درمان با دارو

معمولا زمانی دارو تجویز می‌شود که عفونت قارچ ناخن شدید باشد. قرص‌ها و لاک‌های مخصوص دو دسته داروی مهمی هستند که پزشک عمومی غالباً در صورت لزوم درمان دارویی تجویز می‌کند. لازم به ذکر است که ناخن لزوماً حتی پس از درمان شدن عفونت به شکل طبیعی بازنمی‌گردد.

قرص‌های ضدقارچ: پس از مصرف قرص‌های ضدقارچ، مواد مؤثر آن از طریق جریان خون به ناخن پا می‌رسد. تربینافین و ایتراکونازول دو داروی کارآمدی هستند که معمولاً در چنین مواقعی تجویز می‌شوند. دوره درمان گاهی ماه‌ها طول می‌کشد تا سرانجام عفونت از بین برود، قطع زود هنگام مصرف دارو باعث بازگشت عفونت می‌شود. سر درد، خارش، از دست دادن حس چشایی، حالت تهوع و اسهال از اثرهای جانبی این قرص‌ها به شمار می‌رود.


درمان با لیزر و جراحی

جراحی برداشتن ناخن عفونی تنها در شرایط وخیم، درد شدید ناخن و موفقیت‌آمیز نبودن دیگر درمان‌ها انجام می‌شود. صفحه ناخن جدید پس از برداشتن ناخن رشد می‌کند، البته رشد مجدد آن گاهی بیش از یک سال طول می‌کشد.

در صورت مقاوم بودن عفونت قارچ ناخن پا می‌توان از درمان با لیزر بهره گرفت. لیزر مقادیر بالایی از انرژی نوری را منتشر می‌کند که قارچ‌ها را می‌کشد و نابود می‌سازد. بر اساس نتایج پژوهش‌های انجام شده، لیزر درمانی کاملاً ایمن است و ۹۰ درصد موارد پس از ۳ ماه با موفقیت درمان می‌شود. البته جهت حفظ نتیجه به دست آمده درمان باید به مدت یک سال هر سه ماه یک بار تکرار شود. به علاوه هزینه لیزر درمانی که عمدتاً در مراکز خصوصی انجام می‌شود، بالاتر از دیگر روش‌ها است.




نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط

نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط، ثبت پرونده های الکترونیکی، مدیریت مالی مطب، جستجوی پزشکان، نوبت دهی آنلاین مطب و همچنین آموزش و توصیه های بهداشت و سلامت