بقراط بهترین ها برای سلامتیمون

آشنایی با چاقی و شناخت بیماری های آن

توسط: تحریریه بقراط    در 1396/8/8

چاقی یک اصطلاح پزشکی است که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. دلایل متنوعی برای علت چاقی ارائه شده است. اما مهمترین علت مؤثر در چاقی و اضافه وزن، عبارت است از تمایل بدن ما برای ذخیره انرژی بصورت چربی این تمایل به صورت تکاملی به انسان امروزی به ارث رسیده است.

چاقی چیست؟

 انباشت بیش از حد بافت چربی می‌تواند باعث پسرفت شاخص‌های سلامتی، از جمله کاهش میانگین طول عمر و یا کاهش کیفیت زندگی گردد. شایع‌ترین روش برای تخمین چاقی استفاده از شاخص توده بدن (BMI) است. شاخصی که با تقسیم کردن وزن شخص بر حسب کیلوگرم بر توان دوم قد وی بر حسب متر به دست می‌آید. طبق تعریف هنگامی که شاخص توده بدن از ۳۰ (kg/m۲) بیشتر شود، آن فرد چاق محسوب می‌شود.

برای محاسبه میزان (BMI) خود به صفحه محاسبه BMI (سنجشگر چاقی و لاغری) و وزن مطلوب رجوع کنید.

 هزاران سال پیش، اجداد انسان امروزی به دلیل نحوه تغذیه که عبارت بود از دوره‌های پرخوری، و انتظار طولانی مدت برای پیدا کردن دوباره غذا، توانایی ذخیره انرژی به صورت بافت اضافه چربی را به دست آوردند.

بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، اضافه وزن و چاقی بعنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از اندازه چربی در بدن که سلامتی فرد را مختل می کند شناخته می شود.

اگر بخواهیم بطور ساده تر چاقی را تعریف کنیم به اینصورت است :هرگاه انرژی دریافتی افراد بیش از انرژی مصرفی‌شان باشد، ضمن برهم خوردن تعادل قد و وزن، با انباشت توده‌های چربی در ناحیه باسن یا شکم، چاقی باسنی ( گلابی شکل) یا چاقی شکمی ( سیبی شکل) و در مواردی هر دو چاقی بروز می‌کند.

عوارض چاقی چیست؟

پژوهشگران عوارض زیادی را برای چاقی بدن شناسایی کرداه اند که می تواند موجب کاهش طول عمر انسانها گردد . در زیر به تعدادی از عوارض چاقی اشاره شده است :

  1. پُر فشاری خون
  2. دیابت
  3. اختلال در چربی های خون
  4. بیماری عروق کرونر
  5. سکته ی مغزی
  6. سایش مفاصل
  7. توقف تنفس در خواب
  8. سرطان
  9. بیماری کبد چرب
  10. بیماری کیسه ی صفرا
  11. آرتروز
  12. دیسک کمر
  13. نارسائی تنفسی
  14. عفونتهای ریوی
  15. حمله های آسمی
  16. مرض قند
  17. نازائی
  18. بالا رفتن چربی خون
  19. افزایش فشار خون
  20. و.....


چه عللی باعث چاقی می‌شوند؟


توصیه‌های بهداشتی برای جلوگیری از چاقی

رژیم غذایی:

رعایت برنامه غذایی و تغذیه صحیح سبب می‌شود که ضمن تامین نیازمندی‌های اصلی مواد مغذی از زیاده‌روی در مصرف غذا خودداری و سلامتی تضمین شود.بنابراین:

ورزش:

سمت دیگر ترازوی تعادل وزن، ورزش است. قرار دادن ورزش در برنامه زندگی روزمره همچون خواب و غذا امری ضروری است. بهترین، آسان‌ترین و مناسب‌ترین ورزش پیاده‌روی است که با سرعت متوسط (حدی که در عین فعالیت قادر به صحبت باشید) انجام شود.



نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط

نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط، ثبت پرونده های الکترونیکی، مدیریت مالی مطب، جستجوی پزشکان، نوبت دهی آنلاین مطب و همچنین آموزش و توصیه های بهداشت و سلامت