عوارض گوارشی دیابت شامل گاستروپارزی ، اختلال در حرکات روده ی بزرگ و کوچک(که می تواند باعث اسهال ، یبوست و بی اختیاری مدفوع شود) و بیماری کبد چرب غیرالکلی می باشد.
گاستروپارزی:
تقریباً 5 تا 12 درصد بیماران دیابتی گزارش می کنند که علائمی مطابق با گاستروپارزی دارند. گاستروپارزی در زنان بیشتر دیده می شود و می تواند به صورت سیری زودرس ، حالت تهوع ، استفراغ ، نفخ ، سیری بعد از غذا یا درد بالای شکم ظاهر شود. تأخیر در تخلیه معده موجب عدم کنترل قند خون می شود و ممکن است اولین نشانه ی گاستروپارزی باشد. تشخیص گاستروپارزی دیابتی هنگامی انجام می شود که سایر دلایل کنار گذاشته شده و سکون معده بعد از غذا با استفاده از اسکن تخلیه معده تأیید شود. در صورت امکان ، بیماران باید داروهایی که باعث تشدید بی حرکتی معده می شوند را قطع و سطح گلوکز خون را کنترل کنند. مصرف مایعات در رژیم غذایی خود را افزایش دهند. حجم وعده های غذایی خود را کم ودفعات آن را زیاد کنند. استفاده از تنباکو را متوقف کنند. و مصرف فیبرهای غذایی نامحلول ، غذاهای پر چربی و الکل را کاهش دهند. داروهایی مانند متوکلوپرامید و اریترومایسین ممکن است در کنترل علائم گاستروپارزی مفید باشند.
اختلال عملکرد روده:
در یک فرد دیابتی حرکات رودهها می تواند کند یا تند و تسریع شود و شخص از اسهال و یبوستِ متناوب شکایت کند. کندی حرکت روده باعث رشد بیش از حد باکتری های روده می شود. تجمع باکتری ها در روده به بروز اسهال می انجامد. در صورت اثبات این حالت توسط پزشک ممکن است به بیمار آنتی بیوتیک یا داروهای دیگر تجویز شود. در این مدت کنترل دقیق قند خون بیمار اهمیت زیادی دارد.
همچنین یکی از عوارض دیابت یبوست هست که با با پیاده روی روزانه و مصرف حداقل 8 لیوان آب در روز و همچنینین مصرف غذاهای حاوی فیبر مثل میوه و سبزی تا حدی بهبود می یابد.
یبوست علاوه بر اینکه با مدت دیابت در ارتباط است با سطح قند خون بدن نیز ارتباط مستقیمی دارد، یعنی هر چه میزان قند خون شخص کمتر کنترل شود یبوست تشدید پیدا می کند. به این گروه از افراد توصیه می شود که حتما برای کنترل یبوست، قند خون خود را کنترل کنند.
دیابت و بیماری کبد چرب غیرالکلی:
بیماری کبد چرب غیرالکلی اصطلاحی است که برای توصیف بیماری کبدی در بیمارانی استفاده می شود که آسیب شناسی مشابه با آسیب کبدی ناشی از الکل دارند اما سابقه مصرف قابل توجهی از الکل را ندارند. علت آن ناشناخته است ، اما این بیماری اغلب با دیابت نوع 2 و چاقی همراه است. در برخی موارد ، بیماری کبد چرب غیر الکلی ممکن است به استئاتو هپاتیت غیر الکلی با درجات مختلف التهاب و فیبروز پیشرفت کند. در موارد بسیار نادر می تواند منجر به سیروز شود. تمام بیمارانی که به شدت چاق هستند و مبتلا به دیابت هستند ، درجاتی از استئاتوز دارند ، و نیمی از آنها مبتلا به استئاتوهپاتیت هستند.
بیماری کبد چرب غیرالکلی معمولاً با افزایش مداوم سطح ترانس آمیناز کبدی تشخیص داده می شود. بیمارانی که سطح بالایی دارند باید آزمایش سرولوژیک انجام دهند تا احتمال هپاتیت از بین برود.
نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط
نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط، ثبت پرونده های الکترونیکی، مدیریت مالی مطب، جستجوی پزشکان، نوبت دهی آنلاین مطب و همچنین آموزش و توصیه های بهداشت و سلامت