ما چگونه میشنویم؟
شنیدن بستگی به مجموعهای از رویدادهایی دارد که امواج صوتی هوا را به سیگنالهای الکترونیکی تغییر میدهند و عصب شنوایی آنها را به مغز منتقل میکند. گوش دارای سه قسمت اصلی است، که بهعنوان گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی توصیف میشود.
امواج صوتی وارد گوش بیرونی (پینا) میشوند و از طریق یک لوله باریک (کانال گوش) که به پرده گوش منتهی میشود حرکت میکنند. پرده گوش به دلیل برخورد امواج صوتی ورودی ارتعاش میکند و این ارتعاشات را از طریق سه استخوانچه (چکشی، سندانی و رکابی) در گوش میانی انتقال میدهد. آنها صدا را تقویت میکنند و آن را به گوش داخلی (پنجره بیضی) و به اندام شنوایی پر از مایع (حلزون گوش) ارسال میکنند. این ارتعاشات موجب ایجاد موج در مایع میشود و ضربههای الکتریکی ایجاد میکند که عصب شنوایی یا هشتمین عصب جمجمه به مغز میفرستد و در نهایت مغز این تحریکات را به آنچه ما آن را "صدا" مینامیم ترجمه میکند.
از دست دادن شنوایی چقدر رایج است و علت آن چیست؟
تقریباً 28 میلیون آمریکایی دارای اختلال شنوایی هستند. از دست دادن شنوایی یکی از شایع ترین اختلالات مزمن سلامت است که بر افراد در تمام سنین، در همه بخش های جمعیت و در همه سطوح اجتماعی- اقتصادی تاثیر می گذارد. همچنین، این اختلال حدود 17 کودک در 1000 کودک زیر 18 سال را تحت تاثیر قرار میدهد و میزان بروز آن با سن افزایش می یابد. به گونه ای که حدود 314 نفر در 1000 نفر بالای 65 سال دارای افت شنوایی هستند. از دست دادن شنوایی میتواند ارثی، به علت بیماری، تروما و یا داروها باشد. از دست دادن حساسیت در شنوایی میتواند بسیار خفیف ولی مهم باشد و یا کلا منجر به فقدان شنوایی شود.
انواع مختلفی از افت شنوایی عبارتاند از:
- افت شنوایی هدایتکننده: افت شنوایی هدایتکننده هنگامی اتفاق میافتد که از انتقال امواج صوتی به گوش داخلی جلوگیری شود. این امر میتواند به دلیل انواع مختلفی از مشکلت از جمله ایجاد جرم/ موم گوش (سرومن)، عفونت، مایع در گوش میانی (عفونت گوش) و یا سوراخی پرده گوش ایجاد شده باشد.
- افت شنوایی عصبی: افت شنوایی عصبی هنگامی ایجاد میشود که عصب شنوایی یا سلولهای موی گوش داخلی با پیری، سروصدا، بیماری، ضربه، عفونت، داروهای سمی یا شرایط ارثی آسیب دیده باشند.
- افت شنوایی مختلط: افت شنوایی مختلط، ترکیبی از افت شنوایی هدایتکننده و افت شنوایی عصبی است.
افت شنوایی هدایتکننده اغلب میتواند با درمان پزشکی یا جراحی اصلاح شود، درحالیکه افت شنوایی عصبی معمولاً نمیتواند برگردانده شود.
افراد مبتلا به کم افت شنوایی ممکن است برخی یا همه مشکلات زیر را تجربه کنند:
• دشوار بودن شنوایی، بهویژه هنگامی که صدای پسزمینه وجود دارد
• شنیدن صداهای هیس هیس و یا زنگ زدن در گوش (وزوز گوش)
• دشواری شنیدن تلویزیون یا رادیو در حجم صدای نرمال
• خستگی و تحریک ناشی از تلاش برای شنیدن
• سرگیجه یا مشکلات تعادلی
چگونه میتوانم بفهمم که آیا من افت شنوایی دارم؟
اگر فکر میکنید که ممکن است افت شنوایی داشته باشید، به پزشک خود مراجعه کنید، که ممکن است شما را به متخصص گوش و حلق و بینی یا شنواییشناس ارجاع دهد. متخصص گوش و حلق و بینی پزشکی است که در حوزه بیماریهای گوش، بینی و گلو تخصص دارد و علت کاهش شنوایی را بررسی میکند. شنواییشناس، یک متخصص سلامت شنوایی است که از دست دادن شنوایی را تشخیص میدهد و میزان آن را مشخص میکند و به این منظور یک آزمون شنوایی را برای ارزیابی نوع و میزان آن انجام میدهد.
سمعک چیست؟
سمعک یک دستگاه شنوایی الکترونیکی کوچک است که در داخل گوش یا پشتگوش قرار میگیرد. این امر باعث میشود برخی از صداها بلندتر شنیده شوند بهطوریکه یک فرد مبتلا به افت شنوایی به کمک سمعک میتواند بهتر به صداها گوش بدهد و در فعالیتهای روزانه خود بهتر ارتباط برقرار کند. سمعک میتواند به افراد کمک کند هم در موقعیتهای سروصدا و هم در محیطهای آرام، صدای بیشتری بشنوند.
یک سمعک دارای سه قسمت اصلی است: میکروفن، تقویتکننده و بلندگو. سمعک صدا را از طریق میکروفون (که امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند) دریافت میکند و آنها را به تقویتکننده میفرستد. سپس، تقویتکننده قدرت سیگنال را افزایش میدهد و سپس آنها را از طریق بلندگو به گوش میفرستد.
سمعکها چگونه میتوانند کمک کنند؟
بر اساس نتایج آزمایش شنوایی، شنواییشناس میتواند تعیین کند که آیا سمعک میتواند کمک کند یا خیر. سمعکها در بهبود درک شنوایی و گفتار افراد مبتلا به کمشنوایی عصبی مفید هستند. هنگام انتخاب سمعک، شنواییشناس توانایی شنوایی، انجام فعالیتهای محل کار و منزل، محدودیتهای فیزیکی، شرایط پزشکی و ترجیحات زیبایی شما را در نظر میگیرد. برای بسیاری از مردم، هزینه نیز عامل مهمی است. شما و شنواییشناس باید تصمیم بگیرید که یک یا دو سمعک برای شما بهتر است. استفاده از دو سمعک ممکن است به تعادل صداها کمک کند، درک شما را از کلمات در موقعیتهای پر سروصدا بهتر کند و شناختن منبع صدا را برایتان آسانتر کند.
انواع مختلف سمعک کدامند؟
چندین نوع سمعک وجود دارد. هر نوع سمعک، وابسته به طراحی، سطح تقویت و اندازه مزایای مختلفی دارد. قبل از خرید هر نوع سمعک، بپرسید که آیا ضمانتی دارد که اجازه میدهد آن را امتحان کنید یا خیر. اکثر تولیدکنندگان اجازه میدهند بیمار یک دوره آزمایشی 30-60 روزه را بگذراند که طی آن سمعک را امتحان کند و در صورت عدم مناسب بودن برای بازپرداخت بازگردانده شود.
چهار نوع سمعک برای افراد مبتلا به کمشنوایی عصبی وجود دارد:
- سمعک داخل گوشی (ITE) به طور کامل در گوش قرار میگیرد و برای افت شنوایی خفیف تا شدید استفاده میشود. قسمتی که اجزاء را نگه میدارد، از پلاستیک سخت ساخته شده است. سمعکهای ITE میتوانند مکانیسمهای فنی را فراهم کنند که موجب انتقال صدا در هنگام تماس تلفنی میشود. این سمعکها ممکن است توسط جرم گوش آسیب ببینند و اندازه کوچک آنها میتواند مشکلات عدم تطبیق و بازخورد را ایجاد کند. سمعکهای ITE معمولاً در بچهها استفاده نمیشوند، زیرا به دلیل رشد گوش میبایست جایگزین شوند. سمعکهای کانالی (Canal aids) در کانال گوش جای داده میشوند و در دو اندازه موجود هستند. سمعک داخل کانالی (In-the-Canal (ITC) برای اندازهگیری و شکلگیری کانال گوش مناسب است و برای افت شنوایی خفیف و یا نسبتاً شدید استفاده میشود. سمعک کاملاً داخل کانال (CIC) Completely-in-Canal) عمدتاً در کانال گوش پنهان شده است و برای افت شنوایی خفیف و یا نسبتاً شدید استفاده میشود. به دلیل اندازه کوچک، ممکن است کاربر بهسختی بتواند سمعکهای کانالی را تنظیم کند و یا از گوش در بیاورد. سمعکهای کانالی نیز میتوانند توسط جرم گوش و شستوشوی آن آسیب ببینند. این سمعکها معمولاً برای کودکان توصیه نمیشود.
- سمعک پشت گوشی (BTE) در پشتگوش قرار دارد و به یک قالب گوش متصل میشود که در داخل گوش خارجی قرار گرفته است. اجزاء در قطعهای در پشتگوش جای دارند. صدا از طریق قالب گوش به گوش میرسد. سمعکهای BTE توسط افراد در سنین مختلف دارای افت شنوایی خفیف تا شدید استفاده میشود. قراردادن نامناسب این مدل سمعکها ممکن است سبب ایجاد بازخورد شود که یک صدای سوت مانند ناشی از طرز قرارگیری سمعک و یا افزایش میزان جرم گوش است.
سمعکهای بدنی (Body hearing aid) توسط افرادی که دارای افت شنوایی عمیق هستند استفاده میشود. سمعک به یک کمربند یا جیب متصل شده و بهوسیله سیم به گوش متصل میشود. به دلیل اندازه بزرگ این سمعکها، قادر به ترکیب بسیاری از گزینههای پردازش سیگنال هستند، اما معمولاً تنها زمانی استفاده میشوند که سایر انواع سمعکها نمیتوانند به کار گرفته شوند.
آیا همه سمعکها یک کار را انجام میدهند؟
مکانیسم داخلی سمعکها بسته به دستگاهها متفاوت است، حتی اگر آنها یک سبک مشابه باشند. سه نوع مدار، یا الکترونیک در آنها استفاده میشود:
آنالوگ قابلتنظیم: شنواییشناس حجم و سایر مشخصاتی که شما در سمعک نیاز دارید را تعیین میکند و سپس لابراتوار طوری سمعک را میسازد که آن مشخصات را داشته باشد. شنواییشناس سعی دارد انعطافپذیری سمعک را حفظ کند تا در صورت لزوم تنظیمات انجام شود. این نوع مدار معمولاً ارزانترین مدل است.
آنالوگ قابلبرنامهریزی: شنواییشناس از یک رایانه برای برنامهریزی سمعک شما استفاده میکند. مدار سمعکهای آنالوگ قابلبرنامهریزی، بیش از یک برنامه یا تنظیم را در اختیار شما قرار میدهد. اگر سمعک مجهز به یک دستگاه کنترل از راه دور باشد، کاربر میتواند برنامه را به یک محیط گوش دادن فرضی تغییر دهد. این نوع مدارها میتوانند در همه نوع سمعکها استفاده شوند.
دیجیتال قابلبرنامهریزی: شنواییشناس سمعک را توسط رایانه برنامهریزی میکند و میتواند کیفیت صدا و زمان پاسخ را بهصورت فردی تنظیم کند. سمعکهای دیجیتال از میکروفون، گیرنده، باتری و تراشه کامپیوتر استفاده میکنند. مدار دیجیتال انعطافپذیری بیشتری را برای شنواییشناسان فراهم میکند تا تنظیمات مربوط به سمعک را انجام دهند. مدار دیجیتال را میتوان در همه نوع سمعکها استفاده کرد و معمولاً گرانتر است.
چه انتظاری باید از سمعکهای شنواییام داشته باشم ؟
استفاده از سمعک، زمان و صبر و زیادی میخواهد. سمعک شنوایی نرمال را فراهم نمیکند و همچنین سروصدای پسزمینه را حذف نخواهد کرد. تطابق یافتن با سمعک یک فرایند تدریجی است که شامل یادگیری برای گوش دادن در محیطهای مختلف و عادت کردن به شنیدن صداهای مختلف میشود. سعی کنید در شرایط آرام چند ساعتی را برای آشنایی با سمعکها بگذرانید. برنامههایی وجود دارند که به کاربران کمک کنند تکنیکهای شنیداری جدید را توسعه دهند و مهارتهای لازم برای مدیریت کمشنوایی را توسعه دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد برنامههایی که ممکن است با نیازهای فردی شما منطبق باشد با شنواییشناس خود تماس بگیرید.
قبل از خرید وسایل شنوایی چه سوالاتی باید بپرسم؟
قبل از خرید یک سمعک، از شنواییشناس خود سوال کنید:
- آیا ملاحظات پزشکی یا جراحی برای کاهش شنوایی من وجود دارد؟
کدام نوع سمعک برای کمشنوایی من بهتر است؟
هزینه کل سمعک چقدر است؟
آیا برای آزمایش سمعکها یک دوره آزمایشی وجود دارد؟ پس از دوره آزمایشی چه هزینههایی غیرقابلبرگشت است؟
گارانتی سمعک چقدر اعتبار دارد؟ آیا میتوان آن را تمدید کرد؟ • آیا گارانتی تعمیر و نگهداری در آینده را پوشش میدهد؟
آیا متخصص شنوایی میتواند تنظیمات و تعمیر و نگهداری و تعمیرات جزئی سمعک را انجام دهد؟
چه آموزشی توسط متخصص شنوایی ارائه میشود؟
هنگام استفاده از سمعک ممکن است به چه مشکلاتی برخورد کنم؟
• عادت کردن به سمعک: شنواییشناس به شما درباره استفاده از سمعکها و مراقبت از آنها آموزش خواهد داد. همچنین اطمینان حاصل کنید که داخل گوش گذاشتن و از گوش خارج کردن سمعک، تنظیم کنترل حجم صدا، تمیز کردن، شناسایی سمعکهای راست و چپ و تعویض باتریها با حضور متخصص شنوایی انجام شود.
• سمعکها ممکن است ناراحتکننده باشند: از شنواییشناس خود بپرسید که در طول دوره تنظیم، چه مدت باید سمعک در گوش شما قرار بگیرد. همچنین، درباره نحوه آزمایش سمعک در شرایطی که مشکل شنوایی دارید و نحوه تنظیم صدا برای صداهای بسیار با صدای بلند و یا بیش از حد کوتاه بپرسید.
• صدای خودتان ممکن است خیلی بلند باشد: این اثر انسداد صدا نامیده میشود و برای کاربرهای جدید سمعک بسیار رایج است. شنواییشناس شما ممکن است قادر باشد که این مشکل را اصلاح کند. بااینحال، اکثر مردم در طول زمان با آن روبرو میشوند.
• سمعک شما ممکن است «سوت» بکشد: هنگامی که این اتفاق میافتد، شما بازخوردی را تجربه خواهید کرد که به دلیل محل قرارگیری سمعک و یا به وجود آمدن جرم گوش ایجاد میشود. برای حل این مشکل به شنواییشناس خود مراجعه کنید.
• ممکن است صدای پسزمینه را بشنوید: به یاد داشته باشید که یک سمعک به طور کامل صداهایی را که میخواهید بشنوید از آنهایی که نمیخواهید بشنوید را جدا نمیکند، اما ممکن است خود سمعک نیز مشکل داشته باشد. با شنواییشناس خود صحبت کنید.
نکاتی که برای مراقبت از سمعک خود باید بدانم چیست؟
نکات زیر به مراقبت از سمعک شما کمک خواهد کرد:
- سمعک را به دور از گرما و رطوبت نگه دارید.
بلافاصله باطری نا مرطوب را تعویض کنید.
سمعکها را باتوجهبه دستورالعمل تمیز کنید.
هنگام استفاده از سمعک، از اسپری مو یا دیگر محصولات مراقبت از مو استفاده نکنید.
هنگامی که از سمعک استفاده نمیکنید، آن را خاموش کنید.
باتریهای جایگزین و سمعکهای کوچک را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
اهمیت سمعک برای کودکان
اگر شنواییشناس تشخیص دهد که برای کودک شما سمعک لازم است، او باید مدام از آن استفاده کند. دلایل اهمیت سمعک برای کودکان شامل موارد زیر میشود:
مغز کودکان، از بدو تولد تا سه سال در یک دوره رشد سریع است. ورود صدای سازگار برای رشد طبیعی مغز در جهت شنوایی، گفتار و زبان مهم است.
گوش دادن بهموقع و صحبت کردن در توسعه تواناییهای مربوط به زبان حیاتی است. اما برای آموزش زبان اول، نمیتوانیم دقیقاً مانند آموزش مطالب مدرسه به کودک عمل کنیم. در دوران نوزادی زبان با بودن در معرض آن فرا گرفته میشود. برای کودکان کمشنوا، این یادگیری اتفاقی با گفتاردرمانی و زبان درمانی تکمیل میشود که تمرکز آن بر ورود صدا است.
شنیدن مداوم برای کودکان مهم است، بهویژه در ارتباط بین نوزادان و کودکان نوپا با والدین که ایجاد اعتماد کرده و باعث میشود کودکان دنیایی رضایتبخش و قابلپیشبینی را حس کنند.
نحوه گذاشتن و برداشتن سمعکهای داخل گوشی:
- خود سمعک و یا دستگیره آن را بین دو انگشت شست و اشاره خود نگه دارید (به صورتی که میکروفن به سمت بالا و انتهای سمعک به سمت کانال گوش باشد.
- نرمه گوش را با دست دیگر روبهپایین کشیده و همزمان سمعک را بهآرامی تاحدیکه احساس راحتی نمایید داخل کانال گوش قرار دهید.
- برای برداشتن آن، زائده سمعک را با انگشتان خود گرفته و بهآرامی خارج کنید.
نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط
نرم افزار مدیریت مطب آنلاین بقراط، ثبت پرونده های الکترونیکی، مدیریت مالی مطب، جستجوی پزشکان، نوبت دهی آنلاین مطب و همچنین آموزش و توصیه های بهداشت و سلامت